Szolgáltatás, építőipar, kereskedelem

Szolgáltató és kereskedő vállalkozások

Miért fontos a termosztatikus radiátorszelepek jelentőssége a fűtésben?

Mi is az a termosztatikus radiátorszelep?

A radiátorszelepre szerelt termofej (ennek a segítségével állíthatjuk be a szoba hőmérsékletét) csak addig áramoltatja a fűtővizet a radiátorba amíg a helység el nem éri a beállított hőmérsékletet, ezután elzárja a fűtővíz útját.

bianchi-radiatorszelep-sarok-termosztatikus-1-2-eurokonuszos_n.jpg

Amikor a helység hőmérséklete a beállított érték alá csökken a szelep kinyit és a radiátor újra felmelegszik. A termofej beállítása. Az igényelt hőmérséklet a termofej elforgatásával történik,ha az óramutató járásával megegyező irányba tekerjük alacsonyabb, míg ellentétesen magasabb hőmérséklet érhető el.

A termofej állásához tartozó hőmérséklet ha nincs rajta megjelölve úgy ellenőrizhető, hogy a beállítást követően egy, két órával megmérjük az adott helyiség hőmérsékletét és ha szükséges állítunk a termófejen.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a radiátor nem fűt, hideg de a hőmérséklet megfelelő nem kell aggódni mert a szelep jól működik és ha a szoba hőmérséklete lehűl a beállított érték alá akkor a radiátor újra melegedni kezd.

Miért lehet meleg a radiátorunk miközben a termofej minimumon áll?

Egyes termofejes radiátorszelepeket nem lehet teljesen elzárni. Ennek az az oka,hogy így védi a rendszert a elfagyástól. A legtöbb termofej azonban rendelkezik egy automatikus funkcióval ami ha négy fokra esik a helység hőmérséklete minimálisan elindítja a fűtést ezzel megelőzve az elfagyást.

Erre példa: egy ismerősnél felszereltük a termofejes radiátorszelepet és másnap a felesége hívott, hogy fűt a radiátor miközben ő elzárta a fűtést. Azonnal indultunk is megnézni, hogy mi lehet a baj és megérkezéskor láttuk, hogy a konyhában éppen főz és mivel a konyhán nem volt ablak a mellette lévő szobában kinyitotta az ablakot, hogy szellőztessen.

Mivel a külsö hőmérséklet minusz négy Celsius fok volt a termófejre áramló hideg levegő elindította a radiátor fűtését. Megnyugtattam, hogy minden rendben csak máskor ne a csillag alakú jelölésig tekerje a szabályozót mert az a fagyvédelmi funkció, hanem ütközésig zárja el a termofejet ha nem akarja az utcát fűteni.

Miért lehet, hogy nem nyit ki a szelep?

Legtöbb esetben ezt a hibát a szeleptányér leragadása okozza.Ilyenkor a szelep nem képes kinyitni és a radiátorunk nem melegszik fel. Ilyen esetben le kell szerelni a termófejet és és ha azt látjuk, hogy a szelep tüskéje nem áll ki, óvatosan meg kell kocogtatni a szelepet hátha kiugrik.

Ez sokszor átmeneti megoldás a szelepet majd ki kell cseréltetni egy fűtésszerelő szakemberrel. A szeleptányér leragadásának a megelőzése. A szeleptányér leragadását úgy előzhetjük meg,hogy a fűtési szezon végével a termófejet teljesen kinyitjuk és így a meleg nyári hónapokban a szelep nem fog elzáródni és akár hónapokig zárt állásban maradni amitől leragadhat.

Ha nem zár el a szelep.

Ha nem zár el a szelep pedig a helység már elérte a beállított hőfokot sok esetben a szeleptányér alá szorult szennyeződés okozza.Ilyen esetben a szelepet nyissuk ki teljesen majd pár perc elteltével zárjuk el ha szükséges akkor ezt a műveletet többször végezzük el. Ha ez a módszer nem segít akkor a szelepet le kell cserélni,kérjük víz-fűtésszerelő szakember segítségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozso.blog.hu/api/trackback/id/tr3717577590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása