Szolgáltatás, építőipar, kereskedelem

Szolgáltató és kereskedő vállalkozások

Szegélykő lerakása

terkovalasztas.jpg

Vízszintes gyepszegély vagy viacolor lerakása? Mi a különbség? Elhagyható a szegélyezés? Előnyös vagy szükséges? Mi alapján válasszunk? Milyen szaktudást igényel a lerakása és hogyan kezdjünk neki? Mire kell odafigyelnünk és mik a buktatók? Tippek, praktikák és tévhitek érthetően. Ha térkő lerakását tervezed és nem rendelkezel túl nagy tapasztalattal a szegélykő világát illetően, mindenképpen olvass tovább. 

A szegélykő előnyei és szükségessége

Mindannyian jártunk már frissen elkészült úton, amin élvezet biciklivel végig gurulni. Ugyanez az út 10 év múlva - persze attól is függően, hogy egy kertváros kis utcája vagy jelentős autós forgalommal bíró út - a felismerhetetlenségig képes amortizálódni: kátyúk, foltozások és ne is beszéljünk az út széléről, ami szinte már rojtos és nyoma sincs a hajdani határozott szélnek, mely egykor szemmel láthatóan kijelölte az úttest határait. Ez nem történik meg, ha szegélykővel védjük az útburkolatot.

Alternatív megoldás szegélykő helyett a kertben

Összedrótozott kisebb fadarabokat használva könnyebben lekövethető a kanyarodó út, műanyag fűelválasztó szegélykő alkalmazása is egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás lehet, ám nem tartósak. Aki komolyabban és hosszú távra gondolkodik, annak ajánlunk a régi műemlék téglák lerakását, ami ráadásul nem fagy szét. 

Miért kell szegélyeznem a kertemben?

Ez idáig világos, én viszont térkövet szeretnék választani, márpedig a térkövek széle nem fog “elrojtosodni” - gondolhatod, ám a szegélyezés így sem elhanyagolható. A térkövek ugyanis szegélyezés nélkül elmozdulhatnak, eltávolodhatnak egymástól.

Ki szeretné folyton azt nézni, hogy rá ne lépjen egy kimozdult térkőre? A térkő ugyanis jó eséllyel ki fog fordulni a helyéről. Ezért is fontos, hogy keretezzük a homokos talajra elhelyzett térköveket, mivel a burkolat szélén lévő darabokat nem tartja semmi, így könnyen elmozdulnak a helyükről. Ez megtörténhet akár egy tél alatt, ugyanis a kimozdult térkövek között keletkezett résbe hatolva a víz képes kimosni és károsítani a térkő alapját. Arról nem is beszélve, hogy 25-30 fagyási ciklus már elegendő hozzá és tavaszra garantált a javítási procedúra.

A térkő szegély tehát:

  • a lerakott burkolatot szegélyezi, lezárja, merevíti
  • keretben tartja és nem engedi kimozdulni a térkövet

 

Ezért adj keretet térkő burkolatodnak, hogy elkerüld a szélen lévő térkövek kimozdulását és évtizedeken át gyönyörködhess a házhoz, a garázshoz vagy a kerti konyhádhoz vezető útban.

A térkő szegély típusokról általában

Fontos figyelembe vennünk, hogy milyen céllal rakjuk le a burkolatokat. Más és más szükséges 

  • színes szegélykő elem, nagyforgalmú utak, járdák, parkolók kialakításához 
  • parkolók kialakításához
  • közületi jellegű, nagyobb forgalmat bonyolító utak kialakításához
  • azonos szinten lévő terek elválasztásához
  • tér- és szintbeli elválasztáshoz

 

Színes kerti szegélykő és ár érték arány

Mondhatnánk, hogy széles skálán mozog a szegélykövek ára, mindenki megtalálja a neki tetszőt, ám ne feledkezzünk meg az örök szabályról, mely itt is érvényes: az olcsóbb termékek kisebb valószínűséggel biztosítanak minőséget. 

Legfőbb különbség lehet a szegélykövek esetében, hogy amíg az olcsóbbak színezettek, egy kicsivel több beruházással minőségi térkő szegélyt vehetünk, mely anyagában színezett. Ezek nem csak tartósabbak, de esztétikusabb megjelenést is biztosítanak. A színezettel ellentétben ennek nem kopik, fakul a színe és még évtized múltán is odavonzza tekintetünket pazar megjelenése. 

Ha kerti szegélykő, mi ezt ajánljuk: Viacolor szegély - színes szegélykő elem

 

Hogyan készül a szegélykő?

A műemlék tégla alapanyaga garancia a hosszú élettartamra. Az elkészítési eljárás során koptatják a tégla nyers és érdes felületét, hogy a felhasználásra kerülő végtermék sima felületével tökéltes illeszkedést biztosítson. 

 

Összefogóan a méretekről

méretek tökéletesen illeszkednek a viacolor tégla térkő  14es,  

Termékeinket együtt is megrendelheted, ha összeszedett, lenyűgöző, markáns megjelenésre vágysz, a siker ezesetben garantáltan nem marad el!

Érdekesség képpen figyelmedbe ajánjuk a Brick Vintage Facebook oldalát, ahol elsőként értesülhetsz újdonságainkról, akcióinkról és nem utolsó sorban nyereményjátékunkról. Legutóbb a nálunk vásárolt termékek felhasználásával készült munkák közül jutalmaztuk a 3 legtöbb szavazatot kapott pályázó közül, ráadásul a szavazók közül és kisorsoltunk egy szerencsés nyertes, aki szintén értekes ajándékban részesült! Kövess minket Te is(4), hogy ne maradj le!

 

Térkő szegély kiépítése lépésről lépésre

Először is jelöljük a burkolat pontos helyét. Ezután ássuk ki az alapot. Vegyük figyelemben, hogy a térkő szegély kiépítéséhez 8-12cm helyre van szükség, a burkolat területigényén felül!

Tipp: inkább mérjük ki 2x és rakjunk is ki egy egész sort térkőből, hogy biztosan pontos legyen kijelölésünk. Ha itt hibázunk, rossz helyre betonozhatjuk a szegélykövet, ami további kellemetlen és felesleges időtöltést von maga után, gondolva itt pl. a térkövek vágással történő igazítására.

A szemet gyönyörködtető eredmény titka, hogy a szegélykő egy magasságba esik a lerakott térkővel, egészen pontosan a 1cm-rel lejjebb legyen a szegély a lerakott burkolatnál, mivel a térkövezés után ez utóbbi még 1cm-t süllyed.

Ássunk a burkolat szélén a szegélykőnek egy 10-15cm-es árkot és fordítsunk rá kellő figyelmet, hiszen a szegélykő magasságának meghatározó szerepe van csakúgy mint a szegélykő betonba ágyazásának!

 

Zsinór használata a szegélykő lerakásakor

Az precíz munkavégzéshez ajánljuk a zsínór használatát mely 2 szempontból is hozzájárul a pazar végeredmény eléréséhez:

  1. Magasság-vizszintezésre alkalmas
  2. Tökéletes derékszöget határozhatunk meg, ami rendkívül fontos a keret kialakítása során, hogy az ne legyen görbe. 

 

Vízelvezetés technikája

Fontos, hogy a tervezéskor számításba vegyük a dőlésfokot! Sokan nem gondolnak arra, hogy az egész viacolornak kell egy bizonyos dőlést adni (szabad tér irányába), hogy a vízelvezetés ténylegesen létrejöjjön, megkívmélve ezáltal otthonunk egy esetleges, hatalmas esőzés okozta kellemetlen következményeitől. 

 

Abban az esetben, ha a körülötte lévő terület magasabban helyezkedik el, mint a lerakott térkő burkolat, a szegélynek is magasabban kell lennie, hiszen ez fogja megakadályozni a magasabban lévő föld, burkolatra való mosódását.  

 

Nézz körül webáruházunkban és galériánkban termék különlegességekért vagy inspirációért! Sok sikert kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozso.blog.hu/api/trackback/id/tr8216692470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szolgáltatás, építőipar, kereskedelem

Magyarországi építőipari, kereskedői és szerviz szolgáltatásokat nyújtó cégek, vállalkozások oldala.

süti beállítások módosítása