Szolgáltatás, építőipar, kereskedelem

Szolgáltató és kereskedő vállalkozások

Kültéri lépcső téglából

szeletelt-tegla-webaruhaz.jpgKültéri lépcső építését tervezed de vannak még kérdéseid? Ebben a cikkben a kültéri tégla lépcsőkkel kapcsolatos legfontosabb témákat boncolgatjuk. Milyen típusú kültéri lépcsők vannak? Mire figyelj a tervezésnél és hogyan kell kivitelezni? Milyen szaktudás szükséges hozzá? Tippek anyagfelhasználásra, dekorálásra. Ha kirívó, mégis ízléses lépcsőt szeretnél, ezt a cikket neked írtuk!

Kültéri lépcső típusok

Ha kültéri lépcsőről beszélünk, alapvetően 2 fajta lépcsőt különböztetünk meg: 

Föld szintjébe illeszkedő viacolor lépcső: otthon is viszonylag könnyen kialakítható, egy kevés ásás és töltőanyag használata után. Töltőanyagként kétszer rostált sóder használata a legpraktikusabb.
Beton lépcső: a zsalukőbe öntött beton lépcső kialakítása több szakértelmet kíván. Ezesetben a beton megkötése után ragasztjuk rá a tégla szeleteket a lépcsőre. Itt ugyanazt a technikát alkalmazzuk, mint a szeletelt tégla kerítés elkészítésekor. 

Ez utóbbi elkészítése a jártasság mellett szakértelmet is kíván, ezért azt tanácsoljuk, hogy ha ezzel nem rendelkezel, mindenképpen profi kivitelezőt keress fel. Abban az esetben, ha ragaszkodsz hozzá és házilag szeretnéd elkészíteni a feljárót, válaszd a kert szintjébe süllyesztett lépcsőt.

Funkciójuk szerint a lépcsők lehetnek:

- szintkülönbséget áthidaló lépcsők
- lejtőn kialakított lépcsők
- bejárathoz épített félköríves lépcső

Kültéri lépcső tervezése

A terep adottságait, lehetőségeit szem előtt tartva tervezzük meg lépcsőnket. A lépcsőfokok kialakításánál figyeljünk rá, hogy a felnőttek mellett a gyermekek és az idősebb korosztály is kényelmesen és biztonságosan tudja használni. 

 

Milyen anyagból készítsük a lépcsőt?

Kőlépcső, fa, öntött beton, tégla, előregyártott lépcsőelemek széles palettáról választhatjuk ki a nekünk leginkább tetszőt, de ha nehezen tudsz dönteni és ügyesen kombinálod az anyagokat, egyedülálló végeredményt kapsz. Ezeket az anyagok párban járnak, bármelyikhez használjuk a műemlék tégla burkolatot, nem tudjuk elrontani!

Tipp: a lépcsőt érdemes ugyanolyan anyaggal burkolni, mint az általa összekötött alsó és felső szint járófelüleletét. Ha támfalhoz készítjük a feljárót, akkor válasszunk a falhoz illő burkoló anyagot! Könnyebbség, ha ezeket egyszerre szerezzük be. 

A káprázatos eredmény érdekében tehát válassz összeillő anyagokat!

 

Kültéri lépcső tégla burkolatból

Javasoljuk a fagyálló műemléktégla alapanyagból készült állított és fektetett lépcső elemek felhasználását. A kisméretű bontott tégla rusztikus felülete tökéletesen illeszkedik a természetes tájba, érdes felületével elősegítve a csúszásgátlást. 

Ahhoz, hogy tégla burkolatból készült lépcsőd pazar látványát sokáig élvezhetsd, fontos védelem, melyet impregnálással biztosíthatsz. A tégla impregnálásáról bővebben itt olvashatsz. 

 

Mennyire lejtsen kültéri lépcsőnk?

A kényelmesen járható lépcső titka, hogy fokai szélesek és alacsonyak, vagy keskenyek és magagasabbak.
Az első opciót enyhe, míg a második opciót meredekebb lejtő esetén tanácsos használni. 

Általánosan elfogadott szabály, hogy a fokszélesség és fellépőmagasság duplájának összege 63 cm körül legyen. 

Tipp: kevesebb földet kell visszatölteni, ha a rézsű talajából vágjuk ki a lépcsőfokokat!

Hány foka legyen a kültéri tégla lépcsőnknek?

Erre a kérdésre a lépcsőfokok magasságának és hosszának együttesében rejlik a válasz. Ebben a cikkben erre nem térünk ki.

 

Kivitelezés és biztonság - nem csak kültéri tégla lépcső esetén

Miután beszereztük az összes anyagot és elvégeztük a szükséges számításokat, hozzáláthatunk a kivitelezéshez. Nem elég ha lépcsőnk káprázatos, legyen biztonságos is!

A beltéri és kültéri lépcső technikai elkészítése között nincs különbség, azonban fontos, hogy a következő szempontokat szem előtt tartsuk, beltéri lépcső esetén leginkább a biztonságunkért felelőseket. 

 

Kültéri tégla lépcső alapozása

Ha építettél már bármit, tudod milyen fontos szerepe van az alapozásnak. A szilárd alap elkészítéséhez öntsünk beton sávot a legalsó lépcsőfok alá, enélkül a szerkezet lassan megsüllyedne. Ez legyen 10 cm vastag és legalább olyan kiterjedésű, mint a legalsó lépcsőfok. Ugyanilyen jelentőséggel bír a vasháló használata betonba ágyazva. Majd várjunk 48 órát mielőtt ráépítünk, az anyagnak ennyi időre van szüksége, hogy megkössön. 

 

Pihenők kialakítása

Érdemes lehet kialakítani vízszintes pihenőt, ha lépcsőnk 10, vagy annál több fokból áll. Ez nem csak a járást teszi biztonságosabbá, de hasznos lehet akkor is, mikor kanyarodni kell a lépcsővel. A pihenő hosszúsága legyen legalább akkora, mint a lépcső szélessége!

 

Lépcsőfokok lejtése

Ha egy nagyobb esőzés után megáll a víz a lépcsőn, esetleg télen rá is fagy, nem csak esztétikailag ront a képen, de balesetveszélyes is lehet. Hogy az esővíz lefolyhasson róla, a lépcsőfok lejtsen előre 1-2 cm-t, a pihenőkön pedig 5-10%-os lejtéssel dolgozzunk. 

 

Az élek láthatósága

Nem kell magyarázni, miért fontos, hogy a lépcsőfokok élei jól láthatóak legyenek. Ha a lépcsőfok járólapja picit túlnyúlik az alatta elhelyezkedő homloklapon, a perem árnyékot vet, ezzel láthatóbbá téve a fokokat.

 

Kültéri tégla lépcső csúszásgátlás

Érdemes a burkoláshoz érdes, dudoros, barázdált felületű burkolóanyagot használni, mint a már fent említett rusztikus lépcsőelemeink mindegyike.

 

Korlát kialakítása kültéri tégla lépcső esetén

Közterületen kötelező, magánterületen célszerű feljárónkat hozzá illő korláttal kiegészíteni. Engedjük szabadjára fantáziánkat és bátran kombináluk itt is a nekünk tetsző anyagokat! 

 

Kültéri tégla lépcső díszítése

A lépcső elkészülte után a markáns eredményben gyönyörködve hiányérzetünk támadhat. Díszítéssel azonban még karakterisztukasabbá tehetjünk kertünk ékkövét.

adjuk hozzá bájt és színt, cserepes virágokkal díszítve a lépcsőfokok szélét.
az élettelen térbe vihetünk egy cseppnyi természetet kúszó- és futónövényekkel.
leginkább gyermekes családokban örvend nagy népszerűségnek a kis törpék, békák, pillangók használata mely nem csak feldobja környzetetét, de vidámságot is áraszt.
művészlelkeknek és nagyravágyóknak ajánljuk a szobrokkal való dekorálást, a hatás döbbenetes lesz.

Kültéri lépcső megvilágítása

Biztonsági okokból sem az utolsó szempont, ha sötétben is látod, hová lesz. De ha lépcsőd szépségével igazán impozáns hatást szeretnél elérni, ne feledkezz meg megvilágításról! Ehhez javasoljuk a surlófények használatát. Ezt egy olyan kis lámpa segítségével lehet megvalósítani, ami a falból kiállva felfelé és lefelé irányban is, kissé legyező alakban világítja meg a lépcsőfokokat. A rusztikus hatás fokozására kiváló.

Szintén surlófény, de egy másik felhasználási mód, ha magába a lépcsőbe építed be a lámpát.

Bármelyik megoldást is választod, a feltűnés ezesetben nem marad el!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozso.blog.hu/api/trackback/id/tr4616698910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása